A virágpor tulajdonságai
• protein tartalma közel 40%-os
• szabad aminosavakat tartalmaz
• B-, C- és E-vitaminokban gazdag
• ásványi és nyomelemekben bőséges
• baktérium szaporodást gátló anyagot tartalmaz
A virágpor egy természetes élelmiszer, mely regeneráló hatással bír, és gyógyászati szempontból különösen hasznos. Erősíti a gyomrot, hatásos a bélfertőzések esetén, amelyek akkor következnek be, ha a bélfórában negatív változás történik. Ez azért lehetséges, mert a virágpor olyan erjesztőanyagokat és természetes, penicillinhez hasonló antibiotikumot tartalmaz, amelyek szabályozzák a bélrendszert.
A virágpornak pozitív hatása van az idegrendszerre is, aminosav-tartalmának köszönhetően szabályozza az idegmüködést és kiegyensúlyozza a pszichés működést.
Akkor is segít az egyensúly megteremtésében, amikor fogyunk vagy hízunk. A virágpornak vérszegénység kialakulását gátló hatása is ismert, főleg kisgyermekeknél, ugyanis növeli a vörösvérsejtek számát.
Segíti a prosztatamegnagyobbodás kialakulásának megelőzését csakúgy, mint a gyógyítását. Anorexiás tünetek esetén is alkalmazzák.
Rengeteg ételnek és táplálék kiegészítőnek fontos összetevője. Erősíti az immunrendszert, fokozza az anyagcsere folyamatokat, energiát ad és segíti a fogyást.
Az ismert 22 aminosavból 20 megtalálható benne! Teljes növényi étrenden élők számára szinte kötelező, hiszen pótolja – a vegetáriánusonál sokszor tapasztalható helytelen étkezésből kimaradó – fehérjéket. A virágpor felhasználási javaslata
• A virágpor nedvszívó anyag, tárolja jól záródó üvegben, hideg helyen.
• A virágport fogyasztás előtt oldja fel tetszés szerinti folyadékban, vagy jól rágja össze!
• A szakirodalom szerint a folyamatos szedéskor érzékenység alakulhat ki, így kuraként alkalmazandó (évente 2-3x 3-6 hétig naponta, étkezés előtt fél órával 2x 1-1 púpozott teáskanálnyi virágpor és méz 2-2,5 dl vízben feloldva, vagy víz nélkül elfogyasztva)!
• allergiás tünetekkor azonnal hagyja abba a fogyasztását!
TILOS a virágpor kúrát azoknak alkalmazni, akik allergiásak rá!